Kap och fogberedning av rör mm

Kapning av rör och fogberedning av rörändar.

Ska du byta en komponent i ett rörsystem eller behöver du byta hela rörsystem är mobil bearbetning med kap och fogberedning en bra metod, speciellt om rören är tjockväggiga.
Våra öppningsbara maskiner av typen Split Frame använder en kall metod som är både renare och tystare än vinkelslipen.
Man får också en riktigt utformad fogberedning enligt WPS vilket är en stor fördel idag med högre och högre krav på svetsar.
Kap och fogberedningsmaskinerna drivs med el, tryckluft eller hydraulik vilket gör att man kan välja optimala motorer för den aktuella uppgiften.

Kap och fogberedning
Fog

Kap och fogberedning är ett av våra vanligaste jobb som vi utför för våra kunder.

Under revisionerna och underhållsstoppen på våra kärnkraftsverk och raffinaderier så utför vi ofta urkapning av rörsystem som av någon anledning skall bytas. Det kan vara att de är slitna eller att systemen skall byggas om.
Alltid när du kapat ur ett rör och skall bygga på nytt så måste de befintliga rörändarna fogberedas innan de skall svetsas ihop med något nytt, vissa kallar detta jobbet för rörfräsning.
Rörfräsning eller fogberedning som vi vanligvis benämner det  utförs i huvudsak med två typer av maskiner, fogberedning med invändig uppspänning och fogberedning med yttre uppspänning. Man väljer fogberedningsmaskin efter behov.

Fogberedningsmaskin, rörfräs, kärt barn har många namn men de gör samma jobb.

Fogberedning av rör kan utföras på många sätt, vissa kör t.ex fortfarande manuellt med vinkelslip.
Fogberedningsmetoden som vi förespråkar är med fogberedningsmaskiner från Protem som har ett stort sortiment av olika typer av maskiner för både kap och fogberedning.
På bilden till höger har vi först kapat bort ett trycklock och sedan fogbereds ytan på nytt. Både kap och fogberedning utförs med samma maskin i samma uppspänning och maskinen vi använder här är en Protem TTNG som är av typen ”split frame”.
Vid arbete med dessa maskiner krävs inte heta arbete då detta klassas som kall bearbetning.

Fogberedning med OD maskin

Underhållskostnaderna kan reduceras, produktionsstörningarna minimeras och produktiviteten öka genom rätt val och användning av kap och fogberedningsmaskiner.

Uthyrning av kap och fogberedningsmaskiner för alla dina behov.

Har du frågor eller behöver du hjälp?

Vi svarar på dina frågor så snabbt vi kan. Är det brådskande får du gärna ringa numret till höger.

Välj land